Η Ιστορία ακούει…: Η χρονογραμμή των ήχων ( Α΄ τάξη – ΓΕΛ Κόνιτσας )

Η Ιστορία πάντα μας φέρνει στο μυαλό εντυπωσιακές εικόνες: πομπές θριάμβου, θλιβερούς θανάτους στο πεδίο της μάχης, βασιλικές αυλές σκιασμένες από ίντριγκα, επαναστατική βία και ηρωισμό, ταραχώδη αστικά τοπία, τερατώδεις κακούς.

Αλλά η Ιστορία έχει και ένα εξαιρετικό soundtrack. Το παρελθόν -ακόμα και το προβιομηχανικό- σπάνια ήταν ήσυχο. Ήταν γεμάτο ψαλμωδίες, κουδούνια, βουρκωμένα πλήθη, φασαρία, πυροβολισμούς, μουσική και, φυσικά, ανθρώπινη φωνή - μουρμούρα, κλάμα, τραγούδι από ευχαρίστηση, φωνές θυμού, ουρλιαχτά από πόνο. Μερικές φορές, αυτοί οι θόρυβοι ήταν κάτι περισσότερο από ένα σκηνικό της δράσης. Ήταν ένα ζωτικό μέρος της ιστορίας.

Με την Α’ Τάξη του ΓΕΛ Κόνιτσας εξερευνήσαμε διαφορετικούς ήχους της Ιστορίας. Όσα δεν ζήσαμε, όσα ακούσαμε από αυτούς που τα έζησαν, όσα ζούμε κι εμείς σήμερα ως μάρτυρες σημαντικών γεγονότων. Από τις κραυγές που παρήγαγαν οι προϊστορικοί πρόγονοί μας στα σπήλαια έως τη μουσική παρηγοριά στα μπαλκόνια των γειτονιών μας την εποχή της απομόνωσης, λόγω της πανδημίας. Φτιάξαμε μια χρονογραμμή γεγονότων ταυτίζοντας παράλληλα τους αντίστοιχους ήχους τους, που αποκωδικοποιήσαμε με QR code.

Comments are closed.