ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΙ ΤΟΠΟΙ

ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΕΧΟΥΜΕ...ΘΕΜΑ
Λογοτεχνικοί τόποι
Η Αθήνα του 1940 και της κατοχής μέσα από τα βιβλία της Άλκης Ζέη και της Ζωρζ Σαρή

Το πρόγραμμα για τις βιβλιοθήκες του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών (ΔΕΒ) της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) με τίτλο «Στη βιβλιοθήκη κάθε μήνα… έχουμε θέμα» επέστρεψε τον Οκτώβριο! Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος σχεδιάζει και προτείνει μια νέα σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων που στοχεύουν στην ανάδειξη των τοπικών βιβλιοθηκών ως κέντρα άτυπης εκπαίδευσης, όπου η γνώση προσεγγίζεται μέσα από τον πειραματισμό, τη βιωματική εμπειρία και τα πολλά βιβλία.
Με αφορμή την επέτειο εορτασμού του 1940, προσεγγίσαμε την Αθήνα της περιόδου του Ελληνοϊταλικού Πολέμου και της Κατοχής μέσα από δύο πολυδιαβασμένα και πολυαγαπημένα βιβλία: "Τον μεγάλο περίπατο του Πέτρου" της Άλκης Ζέη και "Όταν το ήλιος" της Ζωρζ Σαρή. Περιπλανηθήκαμε στην πόλη με τον Πέτρο και τη Ζωή, διαβάζοντας χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τα βιβλία και παρατηρώντας εικόνες της εποχής, και σημειώσαμε στον χάρτη όλα τα μέρη της Αθήνας που περιγράφονται στα αποσπάσματα!
Η δράση σχεδιάστηκε για το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών (ΔΕΒ) της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας (Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος) από την κα. Ειρήνη Βοκοτοπούλου) και υλοποιήθηκε από το προσωπικό της βιβλιοθήκης.