Ψηφιακη βιβλιοθηκη

 
Δημοσιεύτηκε στις 07/11/2017, από admin

Στην ψηφιακή βιβλιοθήκη

 

Α. Balkaneana

Στην ψηφιακή βιβλιοθήκη “Balkaneana” μπορείτε να αναζητήσετε και να ανακτήσετε πλήρως το περιεχόμενο των ψηφιοποιημένων τεκμηρίων της κονιτσιώτικης βιβλιογραφίας (βιβλία και άρθρα σε περιοδικά κονιτσιωτών συγγραφέων, βιβλία ή άρθρα περιοδικών με θέμα την Κόνιτσα και βιβλία και περιοδικά που έχουν εκδοθεί στην Κόνιτσα), καθώς και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό με θέμα την ιστορία και τον πολιτισμό της ευρύτερης περιοχής της Κόνιτσας. Μπορείτε να έχετε πλήρη πρόσβαση στο υλικό του οποίου έχουμε εξασφαλίσει τα πνευματικά δικαιώματα ή μέσω μιας ηλεκτρονικής αίτησης να σας δοθεί πρόσβαση για περιορισμένο χρονικό διάστημα στο υλικό για το οποίο δεν διαθέτουμε άδεια ελεύθερης διακίνησής του.

 

 

Β. Ψηφιακή συλλογή δημοσίων βιβλιοθηκών

Η διαδικτυακή εφαρμογή «ABEKT e-opac» για τη διαχείριση και τη διάθεση ψηφιακού περιεχομένου αναπτύχθηκε από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) με τη χρήση Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα και το σύστημα ΑΒΕΚΤ, χωρίς άλλο κόστος αδειών λογισμικού, ενώ καλύπτει τις ανάγκες των χρηστών της βιβλιοθήκης, παρέχοντας τις παρακάτω λειτουργίες:

  1. Αναζήτηση-ανάκτηση βιβλιογραφικών εγγραφών, η οποία χρησιμοποιείται χωρίς κάποιο περιορισμό τόσο από τη βιβλιοθήκη όσο και από διαδικτυακούς χρήστες καλύπτοντας και βιβλιοθηκονομικές ανάγκες καθώς παρέχεται η δυνατότητα:
  • αναζήτησης βιβλιογραφικών εγγραφών με ποικιλία κριτηρίων,
  • εμφάνισης εγγραφών ανά συγκεκριμένο θέμα, ανά συγγραφέα, ανά χρονολογία έκδοσης,
  • ανάκτησης των εγγραφών σε Πλήρη μορφή,
  • σχολιασμού ή /και δήλωσης θετικής προτίμησης στο υλικό από εγγεγραμμένους στην εφαρμογή χρήστες της βιβλιοθήκης.
  1. Προβολή του ψηφιακού υλικού, η οποία χρησιμοποιείται από διαδικτυακούς χρήστες χωρίς κάποιο περιορισμό, παρέχοντας τη δυνατότητα:
  • πλοήγησης στο ψηφιακό υλικό με μικροφωτογραφίες ή ανά σελίδα ή ανά δισέλιδο ηλεκτρονικού βιβλίου,
  • αποθήκευσης ολόκληρου pdf αρχείου, εάν αυτό είναι διαθέσιμο,
  • εκτύπωσης μεμονωμένων σελίδων,
  • μεγέθυνσης ή σμίκρυνσης σε όλες τις σελίδες του ψηφιακού τεκμηρίου.